Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Hoe?Zo!Wetenschapscafé 29-11-2013

Stel, de politie is preventief aan het controleren. Grote kans dat je er eerder uitgepikt wordt als je een kleurtje hebt en/of je "streetwise" kleedt, dan wanneer je een blanke kakker bent.

Deze week publiceerde de Open Society Justice Initiative samen met Amnesty International een nieuw rapport over etnisch profileren. Volgens de organisaties worden etnische minderheden vaker aan controles onderwerpen dan oorspronkelijke Nederlanders. En dat is in strijd met de mensenrechten.
Jurist en criminoloog Maartje van der Woude van de Universiteit Leiden is een van de weinige onderzoekers die zich met het onderwerp bezighoudt.
 

Maartje van der Woude is als Universitair Hoofddocent Straf- en Strafprocesrecht verbonden aan het Instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. Ze studeerde van 1998-2002 Nederlands recht, met strafrecht als specialisatie, aan de Universiteit Leiden. En ze heeft eveneens in Leiden, de studie Criminologie (Master Veiligheidsbeleid en Rechtshandhaving) cum laude afgerond. Tijdens deze studie verbleef Maartje enkele maanden in Austin (Texas) waar ze diverse strafrechtelijke en criminologische vakken volgde aan de University of Texas. Sinds 2005 is ze verbonden aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie, eerst als promovendus bij de afdeling Straf- en strafprocesrecht en sinds 2010 als universitair docent bij de afdeling criminologie. (Bron: Leiden Universieit)

En verder:
Wetenschapsnieuws met Sanne Deurloo en Anouck Vrouwe.