Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu | 04 juni 2015 | 22:00 | Radio 5

Detroit, de stad met het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis op haar naam, zou volgens media een heuse renaissance doormaken. Maar achter deze goednieuwsshow blijkt een hele donkere kant te zitten.

Sinds twee jaar laat stadsgeograaf Brian Doucet (Universiteit Utrecht) zijn studenten een studietrip naar Detroit maken. Volgens hem is er in de stad een rijk centrum aan het ontstaan doordat vermogende buitenstaanders de lege gebouwen opkopen.

Maar omdat 40% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, worden vele mensen door de hoge huizenprijzen uit het centrum de stad verdreven. En dat is slechts een van de vele problemen die bijdragen aan de groeiende polarisatie tussen arm en rijk, blank en zwart.

Welke lessen kunnen we hier uit trekken voor onze eigen Nederlandse steden?

Actueel: UMC laat hart sneller herstellen na een hartinfarct

Ja ja, zover is de techniek gevorderd. Een beetje 3D-print hier, een beetje stamcel daar, en ons hart kan zich misschien gewoon vlotjes herstellen na een hartinfarct. Tenminste, daar zijn onderzoekers van het UMC Utrecht in geslaagd bij een muizenhart.

Om de stamcellen langdurig op het hart te laten hechten, gebruikten ze een nieuw soort hartweefsel dat gemaakt is in een 3D-printer. Medisch bioloog en projectleider Joost Sluijter legt het belang van deze doorbraak uit.

Actueel: De ene slechte adem is de andere niet

Parodontoloog Edwin Winkel (Rijksuniversiteit Groningen) wil in zijn oratie het laatste taboe op de wereld doorbreken: het taboe van de stinkende adem.

Dat is niet leuk, maar dat is wel degelijk nodig. Vele artsen weten vaak nog bijzonder weinig af over de oorzaken van een slechte adem, waardoor ze hun patiënten onnodige medische behandelingen opleggen.

Wij zijn stiekem blij dat we hoogleraar Winkel aan de telefoon hebben. Misschien ontdekt hij immers wat aan onze eigen adem. Wij poetsen onze tanden 2 keer per dag, maar je weet maar nooit!

En verder...

is Arnout Jaspers er met het dagelijkse wetenschapsjournaal. Is ons klimaat sinds 2000 nu even gestopt met opwarmen of niet? Wetenschappers hebben nieuwe data kunnen vinden die deze bewering in vraag stellen. Ook is er berekend dat er 'maar' 7 miljoen soorten planten en dieren op aarde zijn, terwijl vorige schattingen veel hoger waren. 

Presentatie: Jeroen Dirks