Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Pavlov Radio

In Pavlov deze week: is liegen en bedriegen te voorkomen? En verder: de biologische en psychologische wortels van religie.

Hoe maak je mensen eerlijker?
Zorgverzekeraar Menzis gaat klanten belonen die gezonder willen leven. Door bijvoorbeeld te stoppen met roken kunnen verzekerden punten sparen. Opvallend is dat Menzis heeft aangegeven verzekerden niet te gaan controleren. Of klanten wel of niet eerlijk zullen zijn over hoe gezond ze leven is natuurlijk maar de vraag. Pavlov vraagt zich af hoe je eerlijkheid kunt bevorderen. Hoe zorg je dat wetenschappers niet meer frauderen en personeel niet stiekem pennen mee naar huis neemt? Een gesprek met hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos en fraude-expert Pieter IJfs.

God tussen onze oren
De kerken lopen leeg maar dat wil niet zeggen dat mensen minder religieus zijn geworden. Het lijkt erop dat de neiging om te geloven in een hogere macht is aangeboren. Neuropsycholoog Michiel van Elk ging op zoek naar de biologische en psychologische wortels van religie en schreef het boek ‘De gelovige geest’. Hij vertelt in Pavlov onder andere dat religieuze ervaringen wel eens het gevolg kunnen zijn van ons 'overactief aanwezigheidsdetectiemechanisme'.