Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

Heb je je al eens afgevraagd waarom je eigenlijk op ijs kunt schaatsen of op sneeuw kunt skiën? Het lijkt een doodsimpele vraag, maar vergis je niet: voor de wetenschap is het al jarenlang een groot discussiepunt. In tegenstelling tot een glazen of betonnen oppervlak hebben ijs en sneeuw iets in zich waardoor we er zo makkelijk op kunnen glijden. Nieuw Nederlandse onderzoek van het AMOLF-instituut lijkt dat vraagstuk te hebben opgelost. De buitenkant van ijs en sneeuw bestaat uit zeer dunne laagjes water die – ondanks dat ze ook een temperatuur onder het vriespunt hebben - vloeibaar zijn. Het is dat water dat je makkelijker laat glijden. Dat is geen nieuw idee, maar dankzij een nieuwe techniek konden de AMOLF-onderzoekers het bevestigen. Hun bevindingen publiceerden ze in het prestigieuze tijdschrift Angewandte Chemie. Huib Bakker, een van de twee onderzoekers en directeur van het AMOLF-instituut, zit bij ons in de studio.