Een nieuwe, eenvoudige genetische techniek genaamd CRISPR-Cas9 belooft erfelijke aandoeningen met grote trefzekerheid te genezen. Maar de techniek maakt ook de weg vrij voor designer baby’s, genetische doping en een hele nieuwe generatie genetisch gemodificeerd voedsel. Diederik en Elisabeth onderzoeken wat ze met CRISPR aan zichzelf en aan hun voedsel kunnen veranderen. En ze vragen de mening van het publiek.

Mensen die lijden aan erfelijke aandoeningen waarvan de genetische oorzaak duidelijk is, kunnen in de nabije toekomst ervoor zorgen dat de ziekmakende genen in hun nageslacht uitgeschakeld worden. En omdat CRISPR ons feitelijk in staat stelt de software van het leven te herprogrammeren, kunnen ze er gelijk voor zorgen dat hun kind supergespierd en HIV- resistent wordt.

Diederik en Elisabeth gaan op bezoek bij Jan Schaart die op de universiteit Wageningen werkt aan onder meer glutenvrije tarwe, waarmee je dus glutenvrij brood kunt bakken.

FSHD

Ook vragen ze onderzoeker Niels Geijsen van het Hubrecht Laboratorium over de mogelijkheden van de techniek voor twee generaties patiënten met een erfelijke spierziekte FSHD, die wordt veroorzaakt door een fout in het DNA. In Nederland lijden zo’n 2.000 mensen aan de spierziekte FSHD. Bij hen staat het foute gen op AAN. Het CRIPR/Cas9-onderzoek van Niels Geijsen biedt hoop in het vinden van een medicijn om het foute gen op UIT te zetten.

Meer weten over FSHD? Op de website van het Prinses Beatrix Spierfonds vind je meer informatie. Op zondag 19 juni vindt in Park Lepelenburg de tweede editie van de SingelSwim Utrecht plaats. Zowel kinderen als volwassenen zwemmen deze dag voor de genezing van FSHD. Wil je meezwemmen? Meld je dan hier aan.