Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu | 02 juni 2015 | 22:00 | Radio 5

Of het nu op het scherm of in de realiteit is: New Scientist journalist George van Hal laat in zijn nieuwe boek zien dat wetenschap en science-fiction films uit Hollywood partners in crime zijn in het verwezenlijken van de grootste dingen.

Vergeeft u het ons dat we het stiekem toch wel grappig vinden dat de auteur van dit boek de achternaam 'Van Hal' heeft? HAL was immers toch die gemene computer uit 2001: A Space Oddysey die heel de bemanning naar de verdoemenis probeerde te helpen?

In diezelfde film (overigens gemaakt door de beroemde regisseur Stanley Kubrick) hebben dezelfde bemanningsleden hun eigen 'newspad'. Zo'n plat rechthoekig scherm waar ze het nieuws van de BBC mee volgen en nieuwe gegevens over hun vlucht kunnen nakijken. Je kent dat wel. Zo iets als een iPa...

Vorig jaar bracht regisseur Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight) met de film Interstellar zijn eigen eerbetoon aan A Space Oddysey. In de film reizen de astronauten naar een ander sterrenstelsel via een wormgat. Daar hadden de filmmakers nooit op gekomen als theoretisch fysicus Kip Thorne niet eerder had bedacht dat tijdreizen via wormgaten mogelijk zou kunnen zijn. 

En zo begrijpt u dat we wel uren kunnen doorgaan.

Actua: Athena's Angels tegen seksisme

54% van het aantal afgestudeerde personen bij de Universiteit is een vrouw. 84% van de hoogleraren is een man.

De oorspronkelijke Charlies's Angels waren met drie. Maar om een hardnekkig cultureel fenomeen zoals seksisme uit de wetenschap te bannen is een extra paar handen natuurlijk meer dan welkom.

Vier vrouwelijke hoogleraren starten daarom de website Athena's Angels waarmee ze de carrièrekansen en welzijn van vrouwen in de wetenschap willen bevorderen. Judi Mesman, gezinspedagoog én een van de vier Angels geeft meer uitleg over het project.

We bellen ook met José van Dijck, de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlanse Academie van Wetenschappen, om te vragen hoe ze tegenover het project staat.

Reportage: Naturalis digitaliseert zijn archief

Al vijf jaar is het Naturalis Biodiversity Center in Leiden haar collectie aan het digitaliseren. Nu het project bijna afgerond is, gaat onze verslaggever Anne Martens op valreep langs om te kijken hoe het digitaliseren van stenen, beesten en insecten in zijn werk gaat. En dat werk blijkt bijzonder nuttig te zijn.

En verder...

is Bennie Mols weer trouw op post om een update te geven van de boeiendste nieuwtjes uit de wetenschap. Zo komt hij vertellen over de missing link die eindelijk gevonden werd tussen ons brein en ons immuunsysteem.

Presentatie: Jeroen Dirks.