Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Toekomst van de wetenschap

Dit is de laatste aflevering van Labyrint. Tijd voor een vooruitblik, hoe gaat onze toekomst eruit zien? Labyrint vroeg vijf prominente wetenschappers om hun visie te geven op de verwachte en gewenste ontwikkelingen in hun vakgebied en op de rol van de wetenschap in de huidige maatschappij. Wat hebben de levenswetenschappen voor ons in petto in de nabije en niet zo nabije toekomst?

Labyrint sprak met drie prominente biowetenschappers over hun onderzoek: biofysicus Cees Dekker van de Technische Universiteit in Delft, Christine Mummery, stamcelonderzoeker van de Universiteit Leiden, en neurowetenschapper Harold Bekkering, directeur van het Donders Instituut voor hersenonderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wat kunnen we de komende decennia van hen verwachten? Wat zijn de grote thema’s die momenteel in hun vakgebied spelen? En hoe zien zij hun rol in de maatschappij?

Dekker wil met behulp van door natuurkundigen ontwikkelde nanotechnieken een levende cel bouwen. Mummery vertelt dat zij stamcelonderzoek vijftien jaar geleden zag als een wondermiddel tegen alle kwalen, maar inmiddels tot de ontnuchterende conclusie is gekomen dat die verwachtingen veel te hoog gespannen waren. Maar een aantal toepassingen, zoals betere diagnostiek en het snel testen van geneesmiddelen zonder proefdieren te gebruiken, zijn al binnen handbereik. Bekkering wil de komende decennia een alomvattende theorie van de hersenen ontwikkelen.

Daarnaast laten de Britse filosoof Roger Scruton en de Amerikaanse politicoloog Mark Brown hun licht schijnen over de vraag of en hoe de wetenschap zich aan de veranderende maatschappij moet aanpassen en wat de toekomst van de wetenschap is.