Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Er is niet veel voor nodig om een menselijk brein te laten hallucineren. Het enige dat je nodig hebt is een spiegel en een kamer met gedimd licht. Hier leggen we uit hoe dat werkt.

Wanneer je een minuut lang op een afstand van ongeveer 40 centimeter naar je eigen gezicht kijkt, is het mogelijk om hallucinaties op te roepen. In een experiment werden vijftig gezonde studenten gevraagd tien minuten lang naar hun eigen spiegelbeeld te staren. Meer dan de helft van hen zag opvallende vervormingen van het eigen gezicht. Ze zagen zichzelf veranderen in oude mensen, baby’s, katten, varkens, fantasiefiguren en monsters.

De illusie is het gevolg van ogen en hersenen die zo efficiënt mogelijk informatie verwerken. Hoogleraar neurofysiologie Maarten Kamermans vergelijkt ons visueel systeem met het maken van een krant. ‘Je kan een krant schrijven waarbij je de toestand in de wereld elke dag opnieuw beschrijft. Of je kan een krant schrijven waarbij je de veranderingen ten opzichte van gister beschrijft, zoals de krant het nu doet. En dat is een veel efficiëntere manier van informatie-overdracht. Dat is eigenlijk precies wat het netvlies in je ogen doet. Die geeft niet het hele beeld door naar het brein maar alleen de veranderingen in dat beeld.’