Is dit de oplossing tegen schurft?

Sinds tien jaar stijgt het aantal mensen met schurft in Nederland, vooral onder jongeren en studenten. De cijfers willen maar niet naar beneden. Er zijn crèmes en pillen die vooralsnog goed werken tegen de schurftmijt. Waarom is schurft dan toch zo lastig te bestrijden? En wat kan de wetenschap doen om deze infectieziekte met gekmakende jeuk te helpen terugdringen? Presentatrice Petra Grijzen gaat op onderzoek uit.

Focus

Waarom eet niet iedereen plantaardig?

Eiwittransitie in Nederland: al jaren wordt er gepleit om minder dierlijke eiwitten te consumeren en vaker te kiezen voor plantaardige alternatieven. Is het wel gezond? Hoe ver zijn we hier in Nederland mee? En wat heeft een bijzondere bitterbal uit Groningen hiermee te maken? In deze speciale aflevering van Focus beantwoorden Paul de Vos, Jonah Freud en Marleen Onwezen al deze vragen. 

Geluidsgolven als medicijn voor het brein

Eén op de vier mensen krijgt gedurende het leven te maken met een hersenaandoening. Wat als we deze aandoeningen zouden kunnen behandelen met geluidsgolven, zonder te snijden of boren? Hersenwetenschapper Lennart Verhagen (Radboud Universiteit & Dondersinstituut) onderzoekt verschillende toepassingen van focused ultrasound, trillingen die op één punt samenkomen. 

Meer NTR Wetenschap